فصل تابستان آغاز شده است و گرمای بیش از حد هوا می تواند برای افراد پرخطر، مشکل ساز باشد. گروهی از این افراد پرخطر، بیماران مبتلا به سرطان هستند که تحت درمان رادیوتراپی یا شیمی درمانی قرار دارند.
یکی از مهم ترین مشکلاتی که بیماران مبتلا به سرطان در فصل گرما با آن دست به گریبانند، کم آبی است. با توجه به افزایش فعالیت سلول ها هنگام شیمی درمانی و رادیوتراپی، نیاز آن ها به آب بیشتر شده و در صورت عدم مصرف آب کافی، دچار مشکلات ناشی از کم آبی می شوند.
توصیه میشود این بیماران در فصول گرم سال از مصرف مایعات غافل نشده و به قدری آب بنوشند که ادرارشان بیرنگ شود. اهمیت مصرف مایعات در افرادی که تحت شیمی درمانی با انواعی از داروها قرار دارند که از طریق کلیه دفع می شوند (مانند خانواده پلاتین ها) بیشتر است زیرا کم آبی در این افراد می تواند منجر به کاهش دفع دارو و بروز سمیت کلیوی شود.
درمان سرطان می تواند با افزایش حساسیت و آسیب های پوستی همراه باشد. بیماران حین رادیوتراپی و تارگت تراپی ممکن است دچار درماتیت و سوختگی های پوستی شوند که تماس با نور خورشید و اشعه فرابنفش در فصل گرما، این مشکل را تشدید خواهد کرد. به بیماران توصیه می گردد هنگام حضور در محیط باز، از ضدآفتاب با SPF>50 استفاده کنند. همچنین پوشیدن لباس های گشاد با آستین بلند و رنگ روشن و استفاده از کلاه، با کاهش مواجهه با نور خورشید از شدت آسیب ها می کاهد.
گرمای هوا از یک سو و نور خورشید از سویی دیگر منجر به فاسد شدن مواد غذایی که در محیط بیرون از یخچال قرار دارند، می شود. به این دلیل شیوع بیماری های گوارشی در فصول گرم سال افزایش می یابد. بیماران، به دلیل ابتلا به سرطان و نیز دریافت درمان های گوناگون، دچار ضعف سیستم ایمنی و گاهی کاهش تعداد گلبولهای سفید خون می شوند بنابراین احتمال بیشتری برای مبتلا شدن به بیماری های عفونی دارند. این افراد باید با دقت بیشتری در انتخاب مواد غذایی خود اهتمام ورزند، از مواد غذایی تازه و بهداشتی استفاده و از مصرف مواد غذایی که در معرض هوای آزاد بوده خودداری کنند.
همچنین در فصل گرما به دلیل استقبال از ورزش های آبی از جمله شنا کردن در استخر های عمومی، احتمال ابتلا به همه گیری بیماری های عفونی افزایش می یابد. توصیه می شود بیماران مبتلا به سرطان حین درمان، از شنا کردن در استخر های عمومی پرهیز نمایند و در صورت تمایل از استخر های خصوصی با شرایط بهداشتی مناسب استفاده کنند.
از جمله عوارضی که به دنبال برخی درمان های سرطان (مانند هورمون درمانی در بیماران مبتلا به سرطان پستان و پروستات) بروز می کند، سرکوب هورمون های جنسی و بروز علائمی شبیه به یائسگی از جمله گرگرفتگی است. قرار گرفتن در معرض گرما با تشدید این شرایط، موجب آزردگی بیماران می شود. بودن در محیط های خنک و دارای تهویه مناسب از جمله راهکارهایی است که برای کاهش این عارضه پیشنهاد می گردد.
همانطور که پیشتر اشاره شد، بیماران مبتلا به سرطان، به دلیل شرایط بالینی و ضعف ایمنی، نیازمند مراقبت های ویژه ای در تابستان هستند که با رعایت آن ها می توان از اثرات سوء گرما بر ایشان جلوگیری کرد.