بیماری سرطان فقط مربوط به یک فرد نیست و همواره خانواده او هم تحت تاثیر این شرایط قرار می گیرد. وقتی فردی مبتلا به سرطان می شود مراحل مختلفی را از لحاظ جسمانی و روانی طی می کند که در تمام این مراحل خانواده نقشی پر رنگ دارند و اعضای خانواده می توانند در کاهش رنج بیمار نقش داشته باشند. خانواده چالش های زیادی را در رابطه با برخورد با بیمار  مبتلا به سرطان تجربه خواهد کرد.

چالش های جسمانی  و مراقبتی : بیمار مبتلا به سرطان از زمان تشخیص و در طول درمان مراحل مختلف تغییرات جسمانی را طی می کند که این مراحل بر اساس نوع سرطان و مرحله بیماری می تواند متفاوت باشد. در زمان تشخیص، اکثر بیماران به دلیل علائم بالینی که دارند از جمله درد، علامت های گوناگون گوارشی، سردرد، زخم پوستی، تورم غدد لنفاوی و … به پزشک مراجعه می کنند که با پیگیری ها و آزمایش های بسیاری که انجام می شود، تشخیص سرطان برای بیمار قطعی می گردد. در زمان وجود این علایم، خانواده بیمار نیز تمام تلاش خود را برای کاهش علایم آزار دهنده و درد برای بیمار خود انجام می دهند و در طی اقدامات پاراکلینیکی تشخیصی و درمانی و پیگیری پا به پای بیمار خود خواهند بود.

پس از تشخیص و در طول مدت درمان سرطان به دلیل عوارض درمان از جمله عوارض جراحی، شیمی درمانی، رادیوتراپی، خانواده با مراقبت های خود، نقش بسیار زیادی در کاهش این عوارض در خانه خواهد داشت که این امر نیازمند آموزش های مناسب از طرف تیم درمانی است.

چالش های روحی / روانی : وقتی فردی مبتلا به سرطان می شود ناخواسته چالش روانی بسیار زیادی در زندگی او به وجود می آید و با وجود درمان همواره در ترس و اضطراب از روند درمان، عوارض ناشی از روش های مختلف درمانی و پیشرفت بیماری است. این چالش روانی آنقدر ممکن است زیاد باشد که  زندگی طبیعی فرد از جمله سرکار رفتن، ورزش و رفت و آمد را تحت تاثیر قرار دهد. این اختلال در زندگی عادی، ترس و استرس فرد را دوچندان می کند. در کنار ترس و استرس از بیماری، نا امیدی از زندگی به خصوص در بیماران متاستاتیک که روند درمانی طولانی دارند می تواند برای بیمار آزار دهنده باشد. احساس ناراحتی که بعضی از بیماران مبتلا به سرطان که ابتلای به بیماری را ناشی از گناهان خود می دانند، ناامیدی را افزایش می دهد. کانون گرم خانواده به عنوان تنها تکیه گاه بیمار و سرپناه امن بیمار نقش بسیار زیادی می تواند در کاهش چالش های روانی داشته باشد که این نقش قطعا نیازمند آموزش از طرف روان شناسان و فعالان این حوزه است زیرا همانطور که خانواده می تواند برای بیمار مکان امن و امیدبخش باشد، رفتارهای نامناسب در خانواده نیز می تواند مشکلات روانی بیمار را دو چندان کند.

چالش های اقتصادی : همانطور که سازمان جهانی بهداشت و دیگر ارگان های داخلی و بین المللی در حوزه سلامت گفته اند، سرطان پر هزینه ترین بیماری برای انسان است. اقدامات تشخیصی از جمله پاراکلینیک های مختلف درخواست شده توسط پزشک در ابتدای تشخیص و در طول درمان و پیگیری، اقدامات درمانی از جمله داروهای شیمی درمانی، تارگت تراپی، ایمونوتراپی و روش های مختلف رادیوتراپی، اقدامات مراقبتی و پرستاری، از جمله علل پر هزینه بودن این بیماری است. در کنار اقدامات پر هزینه، بیمار مبتلا به سرطان به دلیل چالش های روانی گفته شده، کارایی مناسب را برای فعالیت اقتصادی خود ندارد و اغلب بیماران خانه نشین، توانایی انجام فعالیت محدودی دارند که با توجه به اقدامات پرهزینه درمانی، چالشی جدی برای بیمار است. اعضای خانواده می توانند نقش پررنگی در کاهش این چالش برای بیمار در طول مدت درمان داشته باشند. همچنین متولیان حوزه سلامت، بیمه ها و خیریه ها نیز در کاهش این چالش سهمی جدی دارند.