سیگار کشیدن مهم ترین عامل قابل پیشگیری سرطان در جهان
هر ساله به مناسبت گرامیداشت روز جهانی بدون دخانیات در تاریخ ۳۱ ماه می، اقدامات هماهنگ و گستردهای در سراسر جهان برای جلب توجه افکار عمومی در خصوص زیان های مصرف دخانیات، ترفندهای صنایع دخانی برای تبلیغات و اهمیت ترک دخانیات انجام میشود.
سیگار کشیدن باعث آزادسازی بیش از ۵۰۰۰ ماده شیمیایی می شود که بسیاری از این مواد برای بدن زیان بارند.این مواد شیمیایی می توانند منجر به آسیب به سلول ها شده وحتی ترمیم سلول ها را با مشکل مواجه کند. همچنین این مواد شیمیایی می توانند به قسمت هایی از سلول آسیب برسانند که نقش محافظتی در برابر سرطان دارند.
مواد شیمیایی موجود در سیگار روی همه بدن (نه فقط ریه ها) تأثیر می گذارند. سیگار کشیدن با ابتلا به حداقل ۱۵ نوع از انواع سرطان ارتباط دارد و می تواند منجر به بروز سرطان های گوناگونی از جمله دهان, حفره بینی, حلق و حنجره، معده، کلیه، روده، کبد، پانکراس، مری، دهانه رحم، مثانه و مجاری ادراری، تخمدان ها و همچنین سرطان خون (لوسمی) بشود. همچنین سیگار کشیدن با افزایش مرگ ناشی از سرطان نیز همراه بوده است.
بیشتر کسانی که مدت طولانی سیگار کشیده اند تصور می کنند که با توجه به آسیب ایجاد شده، ترک سیگار فایده ای برای آنها نخواهد داشت.اما در مطالعات دیده شده که سود ترک سیگار بلافاصله بعداز قطع آن شروع می شود. هیچ میزانی از سیگار کشیدن برای بدن ایمن نیست و بهترین کار قطع کامل آن است.
حتی دیده شده سلول های آسیب دیده ریوی در افراد سیگاری، با قطع سیگار توسط سلول های سالم (مشابه سلول های افرادی که هیچ وقت سیگار نکشیده اند) جایگزین می شوند. همچنین سلول های ریوی در افرادی که سیگار را قطع کرده اند حدود ۴ برابر از افرادی که هنوز سیگار می کشند سالم تر بوده است.
هم تعداد سیگارهای روزانه و هم طول مدتی که فرد سیگار می کشد بر روی خطر بروز سرطان تأثیرگذار است. هرچه تعداد سیگارهای مصرفی روزانه بیشتر باشد خطر ابتلا به سرطان نیز بالاتر خواهد رفت، بنابراین کاهش تعداد سیگارهای روزانه می تواند اولین قدم در کاهش خطر ابتلا باشد.
اما طول مدت سیگار کشیدن با قدرت بیشتری روی خطر ابتلا به سرطان تأثیر می گذارد. بنابراین تصمیم گیری برای قطع کامل سیگار کشیدن بسیار مهم است. هرچه زودتر مصرف سیگار قطع شود، احتمال ابتلا به سرطان پایین تر می آید.