سرطان بیماری مهمی است و نه تنها فرد مبتلا، بلکه اعضای خانواده و دوستان وی را نیز دچار چالش های زیادی می کند. روند مراقبت و درمان بیماران محدود به مراکز درمانی نبوده و در منزل نیز ادامه دارد، بنابراین نقش نزدیکان بیمار در این روند غیرقابل انکار است.
اعضای خانواده پس از اطلاع از بیماری فرد مبتلا، پاسخ‌های احساسی و روانی متفاوتی از خود بروز می‌دهند. بسیاری از آنها تجربه‌‌ای در این زمینه نداشته و نیازمند دریافت حمایت عاطفی و روانی از جانب یک متخصص هستند. هم چنین نظر به اینکه نزدیکان، نقش به سزایی در انتخاب روش درمان ایفا می کنند؛ باید دانش پایه در مورد بیماری، گزینه های مختلف درمان و پیش آگهی آن داشته باشند. این اطلاعات، در کنار حمایت عاطفی از بیمار، تصمیم گیری را نیز برای وی تسهیل خواهد کرد.
در بسیاری از کشورها، هزینه های تشخیص و درمان سرطان زیاد است و علی رغم بیمه بودن بسیاری از اقلام دارویی، همچنان خانواده مجبور به پرداخت هزینه می باشد. مشکلات مالی از مهم ترین چالش های خانواده هایی است که فرد مبتلا به سرطان دارند و یکی از مهم ترین عوامل توقف درمان افراد نیز می باشد. مشکلات مالی از جنبه های دیگری نیز بر روند درمان و بهبودی افراد تاثیرگذار است که از جمله آن ها می توان به عدم تامین هزینه ایاب و ذهاب به مراکز درمانی و نیز تهیه مواد غذایی مقوی و خاص ( با توجه به تحت تاثیر قرار گرفتن اشتها و ذائقه بیماران بدنبال بیماری و درمان) اشاره کرد.
برخی بیماران پس از دریافت درمان از قبیل شیمی درمانی؛ دچار عارضه های مختلفی می شوند که نیازمند مراقبت در منزل هستند. ورای مشکات جسمی، از مهم ترین عوارض می توان به اختلالات خلق و افسردگی اشاره کرد که مراقبت از آن ها را توسط اعضای خانواد سخت تر می سازد. هم چنین بسیاری از بیماران، برای بهبود کیفیت زندگی از بیمارستان ترخیص شده و در منزل تحت مراقبت قرار گرفته و نیازمند مراقبت شبانه روزی هستند و بار اصلی این مراقبت بر دوش نزدیکان، خصوصا افرادی است که با بیمار در یک خانه زندگی می کنند. مطالعات مختلفی بر اهمیت این موضوع و اثر آن بر سلامت روان اعضای خانواده صحه گذاشته اند.نشان داده شده است که اعضای خانواده فردی که مبتلا به بیماری با پیش آگهی بد است، از کیفیت زندگی بدتری نسبت به سایرین برخوردارند.
در نهایت نباید از نظر دور داشت که اثر سرطان در یک عضو خانواده، بر سایر اعضا حتی تا پس از اتمام درمان و یا مرگ او نیز ادامه خواهد داشت و این افراد نیازمند دریافت حمایت طولانی مدت می باشند.
در سال های اخیر، تلاش های زیادی در زمینه مراقبت همه جانبه از بیماران مبتلا به سرطان در دنیا و نیز کشور ما انجام شده است.لازم است نهادهای بهداشت و درمان، از اهمیت حمایت از اعضای خانواده نیز غافل نشوند و اینگونه از دغدغه آنها کاسته و کیفیت زندگی ایشان را بالا ببرند.