در سومین روز از کنگره ESTRO2023 دکتر صوفیا ریورا (Sofia Rivera) از گوستاو روسی (Gustave Roussy) پاریس نتایج کارآزمایی بالینی فاز سه HypoG-01 را در خصوص مقایسه رژیم هیپوفرکشن با فراکشن نرمال در درمان کانسر پستان اولیه لوکورژینال ارائه کرد. براساس این مطالعه، رادیوتراپی هیوفرکشن کارایی مناسبی در ایجاد کنترل لوکورژیونال داشته و نسبت به درمان کلاسیک معمول، نتایج مشابه (non-inferiority) دارد. همچنین اهداف پایانی (end point) اولیه و ثانویه که شامل بروز لنف ادم و محدودیت حراکات شانه بود، در دو گروه مشابه گزارش شد.
دکتر مرسیر (Mercier) از مرکز آنتورپن (Universiteit Antwerpen) بلژیک نتایج کارآزمایی بالینی فاز سه در خصوص مقایسه اثربخشی رادیوتراپی با تکنیک SBRT (8 گری) با درمان کانونشنال (۲۰ گری) در مدیریت درد متاستازهای استخوانی را ارائه کرد. نتایج این مطالعه نشان داد که علی رغم عدم وجود تفاوت در بررسی یک ماهه بعد از درمان، میزان کنترل کامل درد در بررسی سه ماهه در بیماران تحت SBRT برابر ۵۴ درصد و در بیماران تحت رادیوتراپی کانونشال ۳۳ درصد بود. ضمنا میزان نیاز به رادیوتراپی مجدد (re-irradiation) در بیماران گروه کانونشنال بیشتر بود.
در یک کارآزمایی بالینی بر روی ۱۲۹ بیمار مبتلا به سرطان پستان هورمون مثبت، اثر تجویز تاموکسیفن در طی رادیوتراپی ادجوانت و یا بعد از آن بر بروز فیبروز ریه ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تفاوتی از نظر شدت فیبروز ریوی گرید سه و بیشتر در بین بیماران دو گروه وجود ندارد.
نتایج ۱۰ ساله کارآزمایی نان اینفیوریتی GEC-ESTRO در خصوص رادیوتراپی تسریع شده بخشی از پستان (accelerated partial breast radiotherapy ) با براکیتراپی مولتی کاتتر به مدت ۵ روز، بر روی ۱۱۸۴ بیمار، نشان دهنده کنترل لوکورژیونال مناسب در کنار کاهش قابل ملاحظه سمیت بلندمدت در مقایسه با رادیوتراپی کانونشنال بود. به نظر استفاده از این رویکرد در بیماران مبتلا به سرطان پستان early stage، رویکردی انتخابی باشد.
ترجمه و تدوین: دکتر سید علیرضا جوادی نیا – استادیار رادیوانکولوژی
ویرایش و تنظیم: کمیته آموزش تخصصی و کمیته اطلاع رسانی و روابط عمومی