در دومین روز از کنگره بین المللی ESTRO 2023 پروفسور اندرو هوپ (Andrew Hope) از دانشگاه تورنتو به بیان نقش هوش مصنوعی (AI) در طراحی درمان رادیوتراپی پرداخت. نتایج مطالعه او بیانگر دقت و حساسیت بیشتر از ۸۵ درصدی پلن های طراحی شده با استفاده از این تکنولوژی در درمان بیماران مبتلا به سرطان است.
دکتر استفانی کروز (Stephanie Kroeze) نتایج اجماع نظر به روش دلفی (Delphi consensus) در خصوص استفاده از درمان سیستمیک در ترکیب با SRS/SABR را ارائه داد. وی تشریح کرد که توافق صاحب نظران بر قطع درمان هدفمند (شامل aEGFR، aVEGF، Nivolumab و Ipilimumab) در طی SSR/SABR به مدت یک هفته (به جز Her2 treatment) قبل و بعد آن بود.
همچنین یافته های نشان داد که مجموعه بزرگی از شواهد از امکان تجویز checkpoint blockade (ICI) حمایت می کند و عمده عوارض با aEGFR، aVEGF، Nivolumab و Ipilimumab، aCTLA4 گزارش شده است.
پیام مهم و قوی این سمپوزیوم که توسط رییس ESTRO-2023 مطرح شد این بود که دسترسی به مراقبت های بهداشتی جزیی از حقوق اساسی بشر است.
یک سخنرانی فوق العاده توسط پروفسور آرجون ساهگال (arjun sahgal) از دانشگاه تورنتو در مورد سود احتمالی بیمار از رادیوتراپی تطبیقی هدایت شده توسط MRI (MRI-guided adaptive RT) در درمان بیماران مبتلا به GBM ارائه گردید. سوال اصلی این بود که آیا وضعیت متیلاسیون می تواند پیش بینی کند که چه کسی بیشترین سود را می برد؟
در مطالعه دیگری که نقش اولویت دادن به ارگان های درمعرض خطر در SBRT مورد بررسی قرار گرفته است، نتایج نشان داد که در ۳۶ درصد بیماران، PTV دوز مناسبی دریافت نکرده است (under covered) اما این عدم پوشش کافی با افزایش عود موضعی همراهی نداشته است. در بررسی GTV مشخص گردید که دوز کامل، همچنان به آن تجویز شده است.
همچنین این موضوع مطرح شد که آینده براکی تراپی در دوران رادیوتراپی شخصی شده (personalized RT) از سه منظر زیر قابل ارزیابی است: – حجم های درمان اختصاصی هر بیمار – دوز های اختصاصی هر بیمار – سازگاری با خطر فراتر از براکی تراپی
ترجمه و تدوین: دکتر سید علیرضا جوادی نیا – استادیار رادیوانکولوژی
ویرایش و تنظیم: کمیته آموزش تخصصی و کمیته اطلاع رسانی و روابط عمومی