تازههای پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان دهان
منظور از سرطان دهان وجود بدخیمی در نواحی لب ها، زبان، مخاط داخل گونه ، لثه ها، سقف و کف دهان است. سرطان دهان در دستهبندی سرطانهای سروگردن قرار میگیرد.
این نوع سرطان بهصورت یک توده یا زخمی در دهان ظاهر میشود . در ایالات متحده آمریکا سالانه حدود ۵۰,۰۰۰ نفر به سرطان دهان مبتلا میشوند که ۷۰ درصد از آنها مرد هستند.
علائم سرطان دهان شامل خمهایی دهانی هستند که بهبود پیدا نمی کند. افتادن دندان، بروز توده داخل دهان، درد دهان و گوش، دشواری در بلع، ورم یا ضخیم شدن، ایجاد توده یا برآمدگی، نقاط زبر، سفت شدن پوست روی لبها، لثهها، گونهها و قسمتهای داخلی دهان، خونریزی بدون دلیل دهان ، احساس درد یا حساس شدن نسبت به لمس در هر ناحیهای از صورت، دهان یا گردن، مشکلات در جویدن یا بلعیدن، صحبتکردن، یا حرکتدادن فک یا زبان، گرفتگی صدا یا تغییر در صدا و کاهش وزن قابل توجه از دیگر علائم این سرطان است.
در صورتی که علائم بیش از ۲ هفته طول بکشد باید به پزشک مراجعه شود. پزشک ابتدا علل دیگر ایجاد علایم مانند عفونت را بررسی میکند.
عواملی مثل مصرف سیگار ، تنباکو و الکل باعث آسیب مزمن ناحیه دهان و در نتیجه باعث ایجاد سرطان میگردد. تماس مکرر لبها با آفتاب نیز میتواند فاکتور خطر باشد.عفونت HPV و ضعف سیستم ایمنی نیز از عوامل دیگر افزایش احتمال ابتلا به سرطان دهان است. قرارگرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید بهخصوص در سنین پایین ورژیم غذایی نامنساب مثل عدم مصرف سبزیجات وکافی نیز می تواند منجر به سرطان دهان شود.
اما چگونه میتوان از سرطان دهان جلوگیری کرد؟
عدم مصرف سیگارو الکل، کاهش تماس مستقیم آفتاب با پوست، مراجعه مرتب به دندانپزشک جهت بررسی دندان ها و دهان می تواند به کاهش ابتلا به این بیماری و پیشگیری از آن کمک کند.
جهت تشخیص ابتدا پزشک معاینه کامل دهان را انجام میدهد و از ضایعات مشکوک جهت تشخیص قطعی نمونه برداری میکند تا زیر میکروسکوپ از نظر سلولی بررسی شود. جهت بررسی میزان گسترش ضایعه از سی تی اسکن ، ام آر آی و پت اسکن بسته به صلاحدید پزشک استفاده می شود.
در این بیماران بسته به محل ضایعه و مرحله تومور و سلامت عمومی بیمار از گزینه های درمانی جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی طبق صلاحدید پزشک استفاده می گردد.